Ορθογώνιος πίνακας με φόντο από υπόλευκες-γκριζωπές ψηφίδες φέρει επιγραφή με ψηφίδες σε χρώμα βαθύ κυανό.
Η επιγραφή δεν είναι πολύ συμμετρική, καθώς τα γράμματα γίνονται πλατύτερα προς τη δεξιά πλευρά, για να γεμίσουν τον χώρο στον πίνακα που επίσης γίνεται πιο πλατύς.
Θέμελης 1994-96, 273 (= SEG 45.1267). Tzifopoulos 2000, 241-243, 255.
Εὐφρατᾶς ὁ ἁγιώτατος ἐπίσκοπος [κ]τίζι τόδε τὸ θῖον τέμενος,οἶκον εὐπρεπῆ εἰς ὕψος ἐγίρας 3 Μιχαήλ τοῦ ἀρχανγέλου, οὗπερ πρεσβίαις χάρις θήσετε ἡμῖ(ν).
1.[κ]τίζι: στην αρχική δημοσίευση η ανάγνωση ἐκτίζι είναι τυπογραφικό λάθος.
3.θήσετε ἡμῖ(ν): στην αρχική δημοσίευση η ανάγνωση θήσετε ὑμῖ(ν) είναι τυπογραφικό λάθος.
χάρις θήσετε: το χαρισθήσετε αποτελεί μια διαφορετική πιθανή ανάγνωση αλλά το ρήμα στον παθητικό μέλλοντα απαντά μόνο μία φορά στη χριστιανική λογοτεχνία και υπάρχει πρόβλημα στην ερμηνεία του κειμένου.
Η ορθογραφία δεν οφείλεται σε λάθη αλλά ακολουθεί την προφορά.
Η επιγραφή αναφέρει το όνομα του ιδρυτή της εκκλησίας και τον άγιο στον οποίο είναι αφιερωμένη. Ο Εὐφρατᾶς, επίσκοπος της Ελεύθερνας, συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ. Ο Θέμελης θεωρεί ότι η καθαγίαση της Βασιλικής, η οποία είναι μία από τις πρωιμότερες χριστιανικές Βασιλικές της Κρήτης, έγινε πριν από το ταξίδι του επισκόπου στη Χαλκηδόνα. Το όνομα Εὐφρατᾶς απαντά και με τη μορφή Εὐφράτας ή Εὐφράτης, ενώ επανεμφανίζεται τον 5ο αιώνα ως όνομα του επισκόπου της Χερσονήσου. Το τιμητικό επίθετο ἁγιώτατος συνοδεύει σχεδόν αποκλειστικά τον ανώτατο κλήρο και στο θηλυκό του την ἐκκλησία, αν και το επίθετο του Ευφρατά στην Οικουμενική Σύνοδο ήταν εὐλαβέστατος. Η Βασιλική είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και η αναφορά της ως θῖον τέμενος οἶκος εὐπρεπής είναι η πρώτη σε παρόμοια συμφραζόμενα. Η ύπαρξη μυστηριακής ορφικο-διονυσιακής λατρείας στην περιοχή της Ελεύθερνας από την ύστερη ελληνιστική εποχή ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. πιθανόν ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του επισκοπείου και στην αφιέρωση της Βασιλικής στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον ψυχοπομπό της χριστιανικής θρησκείας.